Motorrijlessen

Leer motorrijden bij Rijschool Betti!

De motorrijlessen vinden plaats in blokken en bevatten altijd een duidelijke nabespreking. Tijdens deze nabespreking wordt telkens de vooruitgang besproken, welke ook word bijgehouden op uw persoonlijke instructiekaart. Wanneer mag u motorrijlessen gaan volgen? Wij geven motorrijlessen aan cursisten met een leeftijd van 20 jaar en ouder. U dient in het bezit te zijn van een geldig autorijbewijs of een theoriecertificaat voor categorie A (Motor).

Soorten categorieën:

De categorieën bestaan uit: A1, A2 en A (code 80). Welke categorie motorrijbewijs (A1, A2 of A) u nodig heeft hangt af van het motorvermogen en uw leeftijd.

Categorie A1 is voor motorfietsen tot 125cc en maximaal 11 kW; de minimum leeftijd voor dit rijbewijs is 18 jaar.

Categorie A2 is voor motorfietsen met een vermogen van maximaal 35kW; de minimum leeftijd voor dit rijbewijs is 20 jaar. U moet minimaal 2 jaar in het bezit zijn van uw motorrijbewijs A1. Sinds 31 december 2013 kan je het A2 rijbewijs ook rechtstreeks halen. Dus zonder dat je eerst je rijbewijs A1 hebt gehaald. Ook in dat geval is de minimum leeftijd voor rijbewijs A2 20 jaar.

Code 80 op het A rijbewijs:

De minimum leeftijd om examen af te leggen voor de zware motorcategorie (A) is 21 jaar. Als u voor uw 24e het A-rijbewijs behaalt, krijg u mogelijk code 80 op uw rijbewijs. Dit hangt ervan af of u al in het bezit bent van het A2-rijbewijs en hoe lang u dat rijbewijs al hebt. Met code 80 mag u rijden op een driewielige motor, een lichte motor (A1) en een middelzware motor (A2). Code 80 vervalt twee jaar na het behalen van uw A-rijbewijs of als u voor die tijd 24 jaar wordt. Als u voor het behalen van uw A-rijbewijs het A2-rijbewijs al hebt, vervalt code 80 op het moment dat u het A2-rijbewijs twee jaar bezit. Als de code vervalt, dan mag u ook op een zware motor (A) rijden. U hoeft daarvoor geen extra examen meer af te leggen. Als u nog geen 24 jaar bent, moet u wel een nieuw rijbewijspasje aanvragen bij de gemeente. Doet u dat niet, dan vervalt de code 80 pas als u 24 jaar bent.

Categorie A is voor motorfietsen met een onbeperkt vermogen; de minimum leeftijd voor dit rijbewijs is 22 jaar. U moet minimaal 2 jaar in het bezit zijn van een A2 rijbewijs. Het is ook mogelijk dit rijbewijs rechtstreeks te behalen. De minimum leeftijd voor het rechtstreeks halen van dit rijbewijs is 24 jaar.